Ziya Gökalp, Altın Işık adlı eserinde yapmış olduğu derleme ve uyarlamalarını “masallar”, “menkıbeler” ve “tarihi hikayeler” olmak üzere üç başlık altında yayımlamıştır.
Cemo, Kemal Bilbaşar'ın ağalık düzenindeki insanları, aşiret törelerini, inançlarını, yaşama biçimlerini olanca gerçekliğiyle yansıtan bir dille yazdığı eseridir.
“Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Gulyabani’si hem geniş Doğu dünyasından esintiler taşır, hem tastamam buralıdır: Aynı anda korkunç ve komik olabilen kimliğiyle “göründüğü” insanların foyalarını ortaya döktüğü için yararlı bir “acaip” sayılabilir.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun romanları arasında ayrı bir yere sahip olan 'Hep O Şarkı', sıradan bir aşk hikayesi gibi görünmekle birlikte olayların geliştiği ortam içinde romancının daha önce yazdığı eserlerden izler, belirtiler taşır.
İskendername Türk Edebiyatında kaleme alınan ilk İskender romanıdır. Ahmedi tarafından 1390 yılında yazılarak Yıldırım Beyazıt'ın oğlu Emir Süleyman'a sunulmuştur.
Türk edebiyatına birçok önemli eser kazandıran, romanları günümüzde de değerini ve özgünlüğünü koruyan Hüseyin Rahmi Gürpınar, toplumun çeşitli sınıf ve tabakalarına mensup kişilerin belirli özelliklerini ustalıkla ortaya koyar, olayları abartılı olmayan bir güldürü ve anlatım rahatlığıyla okuyucuya sunar
Fars Edebiyatının en önemli klasiklerinden biri olan Leyla İle Mecnun, edebiyat dünyasında da değerli bir yere sahip olan Nizamiyi Gencevi'nin ölümsiz eseridir.